Kuchyně

Test nejlepších pánví

Nejlepší pánve na trhu Jak vybrat nejlepší pánev (na smažení, grilování, na palačinky, WOK, indukci)?

Každý kdo už připravoval různé druhy jídel ví, že jen tak nějaká pánev v domácnosti rozhodně nestačí. Záleží totiž nejen na velikosti a hloubce dna pánve, ale především na použitém materiálu. Kvalitní pánve jsou proto správnou investicí a každý k tomuto názoru jednou dojde, že je lepší mít pár kvalitnějších pánví než plnou skříň nekvalitních.

Śikovný test pánví přináší nejen nejlepší nepřilnavé pánve, jaké momentálně můžete na trhu najít, ale také praktické rady a zajímavé informace, které vám mohou pomoci při koupi.

V závěru testu je prostor na diskusi, v které se těšíme na vaše postřehy a zkušenosti.

[ssba]

Test nejlepších pánví na trhu – TOP 8

NázevHodnoceníCena od [Kč]
1.Tescoma Wok i-PREMIUM Stone
Typ: WOK
Průměr: 28 cm
elektrika; indukce; plyn
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1 199 KčVíce informací
2.Tescoma i-PREMIUM
Typ: klasická
Průměr: 28 cm
elektrika; indukce; keramika; plyn
[usr 5 text="true" tooltip="true"]999 KčVíce informací
3.Tescoma grilovací i-PREMIUM Stone
Typ: grilovací
Průměr: 26 cm
elektrika; indukce; keramika; plyn
[usr 5 text="true" tooltip="true"]999 KčVíce informací
4.Tefal Character wok pánev
Typ: WOK
Průměr: 28 cm
plyn, elektrika, sklokeramika, indukce
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]919 KčVíce informací
5.Tefal Expertise C6200452
Typ: klasická
Průměr: 24 cm
plyn, elektrika, sklokeramika, indukce
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]819 KčVíce informací
6.Tefal TalentPro C6210652
Typ: klasická
Průměr: 28 cm
plyn, elektrika, sklokeramika, indukce
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]769 KčVíce informací
7.Tefal TalentPro hluboká
Typ: sauté pánev
Průměr: 26 cm
elektrika; indukce; plyn; sklokeramika
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1 190 KčVíce informací
8.Tescoma pánev 4 oka PREMIUM
Typ: lívance, vyjíčka
Průměr: 22 cm
plyn, elektrika, sklokeramika
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]699 KčVíce informací
9.Tefal TalentPro C6213852
Typ: palačinková
Průměr: 25 cm
elektrika; indukce; plyn; sklokeramika
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]599 KčVíce informací
10.Banquet GRANITE 24 cm
Typ: klasická
Průměr: 24 cm
elektrika; indukce; plyn; sklokeramika
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]369 KčVíce informací

Ukázat kompletní nabídku pánví


Jak vybrat nejlepší pánev?

  • Průměr a hloubka pánve. Univerzální průměr pánve je okolo 28 cm. Pánev pro jednu nebo maximálně dvě osoby, má průměr 25 cm. Jestliže připravujete jídlo pro více jak dvě osoby, potom sáhněte po pánvi s průměrem více než 28 cm, například jsou v nabídce i pánve s průměrem nad 40 cm. Co se týče hloubky, měli byste mít doma alespoň jednu mělkou a jednu hlubokou pánev. Mělká je ideální na přípravu steaku nebo plátku masa. Hlubší pánev (může být i typ WOK) je ideální na zeleninu s rýží, zeleninu s těstovinami, tak i při všech jídlech, které potřebujete na pánvi pořádně promíchat.
  • Rukojeť pánve. Podle vás půjde možná o detail, ale rukojeť by měla být pevná a pohodlně uchopitelná, samozřejmě nikdy nesmí být horká.
  • Poklička pro pánvičku. Některá jídla vyžadují dušení surovin, kromě toho víceré hospodyňky připravují i osvědčené recepty v pánvi radši někdy i s pokličkou. Jídlo je rovnoměrně připravené, má trošku více vlastní šťávy a nic nepoprská prostor okolo. Je dobré mít doma jednu šikovnou pánev s pokličkou, nebo mít alespoň jednu pokličku provizorní.
  • Materiál pánve. Jde o velmi důležitý parametr. Vybírejte podle toho, na jaká jídla plánujete pánev používat. Ani ty nejlepší WOK pánve vám neumožní přípravu palačinek – proto každá domácnost potřebuje alespoň čtyři typy dobrých pánví.
  • Varný povrch. Máte doma tradiční plynový sporák? Potom nepoužívejte nádobí, a tedy ani pánve z teflonu a ocele. Pokud chcete používat nerez, tak jen velmi kvalitní. Nejuniverzálnější je sklokeramická varná deska, na které můžete použít ještě i varné sklo. Indukční varná deska vyžaduje jen nádobí určené pro tento typ varné desky.
  • Inspirujte se. Pomůže například test pánví na smažení, grilování, palačinky, recenze pánví WOK či na indukci, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.

Jaký je rozdíl mezi vroubkovaným a hladkým dnem pánve?

Vroubkované dno je ideální na přípravu ryb a zeleniny, dobře se na této pánvi restuje a smaží. Hladké dno je skvělé na palačinky a různé druhy placek a těst, také na smažení kousků masa.

Jaká je keramická pánev?

Keramická pánev patří mezi klasiku, která z našich domácností jen tak nezmizí. Kvalitní keramické pánve jsou zdravotně nezávadné, povrch je přirozeně nepřilnavý, díky tomu potřebujete na přípravu pokrmu minimum oleje / tuku a nevyžaduje speciální údržbu – stačí je pouze umýt klasikou houbičkou a tekutým saponátem. I když mnozí výrobci uvádějí, že je možné umývat v myčce nádobí, pro zachování vzhledu a všech dobrých vlastností této pánve je lepší umývat ji pod tekoucí vodou.

Hodí se na přípravu nejrůznějších jídel od masa až po zeleninu. Často keramickou pánev kuchaři zařazují mezi nejlepší pánve na smažení.

Jaká je teflonová pánev?

O teflonu se toho psalo v souvislosti s pánvemi a ostatním nádobím už mnoho. Jde o vysoce odolný plast, který se roztaví při teplotách nad 300°C, což v kuchyni při přípravě jídel nedosáhnete. Stále platí, že je to pro mnohé ta nejlepší pánev na palačinky a to díky nepřilnavé úpravě.

Pokud jde o dobrého prodejce, známou značku s tradicí a vysokou kvalitou, teflonové pánve budou tou správnou volbou. Jídla se na teflon nelepí, podobně je na tom i keramický povrch, takže si vystačíte s minimem oleje. Myslete však na to, že teflonová pánev není podle předních kuchařů vhodná na přípravu steaků.

Při manipulaci s touto pánví používejte silikonové vařečky, nebo klasické dřevěné, protože kovové a i ostré nářadí dokáží teflon poškodit. Vyhněte se myčce nádobí – umývejte houbičkou.

Jak zjistím, zda je teflonová pánev už poškozená?

Kápněte na pánev jednu kapu čisté vody – pokud drží svůj tvar, teflon je v pořádku. Pokud se rozteče a nebude z ní pěkná plná kapka, povrch je používáním už poškozený.

Jaká je nerezová a ocelová pánev?

Nerezové pánve patří mezi populární kvůli ceně a dobré životnosti, protože jsou odolné vůči nárazům. Na přípravu jídel ale potřebujeme více oleje, což je nevýhoda. Mezi nevýhody patří i fakt, že některé jídla chytí nepříjemnou kovovou chuť. Nerezová pánev je vhodná do myčky nádobí.

Ocelová pánev je vyrobená z nerezové oceli. Také potřebujete více oleje, protože se suroviny rychleji připalují na povrchu. Nevýhodou je náchylnost na reznutí. Dá se umývat v myčce nádobí.

Jaká je pánev ze smaltu?

Absolutní klasikou je pánev ze smaltu. Dá se mýt v myčce nádobí, nevýhodou je však její křehkost – povrch se rychle oloupe používáním a proto budete častěji měnit stále starou za novou. Hodí se na přípravu nejrůznějších jídel včetně palačinek a placek.

Jaká je kameninová pánev?

Kameninové pánve jsou hitem, protože jde o top materiál mezi kuchyňským nádobím. Povrch je přirozeně nepřilnavý, díky čemu nepotřebujete tuk (nebo jen doopravdy minimum), odolnost je vysoká, takže jde o pánve s dlouhou životností a můžete je s klidným svědomím umývat v myčce nádobí.

Mezi nejlepší grilovací pánve na steaky patří rozhodně kameninová pánev. Dokonce ani vajíčka se na dno nepřichytí, hodí se v podstatě na přípravu veškerých pokrmů. Materiál je zdravotně nezávadný a chemicky stabilní i při opravdu vysokých teplotách. Jde tak o dobrou investici. Kameninové nádoby v dnešní době najdeme skoro v každé domácnosti, nejen kameninové hrnce, nádobky na vaření a pánve.

Jaká je pánev z titanu a jaké jsou měděné pánve?

Pánve z titanu jsou cenově náročnější, ale pevné, vhodné i do myčky. Jídlo je poměrně rychle připravené. Takové pánve mají dlouhou životnosti, samozřejmě, pokud jde o kvalitního výrobce. Jsou univerzálním pomocníkem při vaření.

Měděné pánve jsou hitem, protože měď jako materiál velmi dobře pracuje s teplem, a tak je celý povrch pánve rovnoměrně rozehřátý. Jídle je rychle připravené. Na druhé straně musí jít opravu o kvalitního výrobce, protože měď jako materiál při vyšších teplotách uvolňuje toxické látky. Často jsou tyto pánve důkladně ve vnitřku “vystlané” nerezovým materiálem a měď je jen z vnější strany – vnitřní strana je bezpečná na přípravu surovin a vnější strana je dobře vodivá.

Jaké pánve jsou vhodné na indukční varnou desku?

Co se týká materiálu, nejlepší pánve na indukci jsou z kvalitního nerezu, smaltu nebo teflonu. Skvělou volbou je také kameninové nádobí, tedy i kameninové pánve.

Jakékoliv nádobí na vaření musí mít označení, že je vhodné na indukční varnou desku. I pánve musí mít takové označení.


Ukázat kompletní nabídku pánví


Pomohl vám náš test pánví? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu, dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitní pánve a povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.

Přidat komentář

Klikněte zde pro zanechání komentáře

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..