Nejlepší brousky na nože

elektrický brousek na nože Orava BN-40A I ty nejkvalitnější kuchyňské nože po čase ztrácejí svou ostrost a vy tak vezmete do ruky tupý nůž. Málokdo z nás takový nůž hned zahodí do koše a koupí nový. Spíše nás začne zajímat otázka jak hledat nejlepší brousky na nože a jaké jsou vlastně možnosti na ostření nožů.

Kvalitní brousek na nože je takový, který vyhovuje vašim nárokům na ostření nožů. Pokud ostré nože pravidelně brousíte, nikdy se zcela neotupí, a tedy si můžete dovolit i jednodušší brousky na nože určené k pravidelnějšímu ostření. Pokud ostříte až v poslední chvíli, kdy je nůž skutečně tupý, pak potřebujete brusku s pořádným ostřím. Samozřejmě, jiné nároky mají profesionální kuchaři nebo řezníci, kteří vykosťují maso, denně hodně krájí a pracují s různými potravinami od zeleniny až po ryby.

Věříme, že vám s výběrem pomůže náš test brousků na nože. Informace jsme doplnili praktickými radami a odpověďmi na časté otázky kupujících. Nezapomeňte, že tento žebříček lze doplnit i vašimi vlastními postřehy zapojením se do diskuse, kterou najdete na konci.

Pomohl ti tento test? Sdílej se svými přáteli...
Share on FacebookShare on Google+

Test nejlepších brousků na nože – TOP 6 podle nás

 NázevTypHodnoceníCena od [Kč] 
1.FISKARS Edge Roll-Sharp
Ruční5 out of 5 stars (5 / 5)349 KčVíce informací
2.Bavarian Edge
Ruční5 out of 5 stars (5 / 5)499 KčVíce informací
3.Ocílka HOME PROFI 22 cm
Ocílka4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)319 KčVíce informací
4.Orava BN-40A
Elektrický4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)499 KčVíce informací
5.Tescoma PRECIOSO
Ruční4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)329 KčVíce informací
6.DOMO DO9204KS
Elektrický4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)549 KčVíce informací

Ukázat kompletní nabídku brousků na nože


Jak vybrat nejlepší brousek na nože?

    1. Správný typ brousku na nože. Na trhu je několik různých brusek na nože, od těch ručních až po elektrické. Správný typ brousku vyberete podle toho, jaké nože chcete brousit, a případně se kterou bruskou jste již v minulosti brousili.
    2. Povrch brousku na nože. Brousek na nože má být mnohem tvrdší než materiál čepele, jinak nůž nenabrousíte. Standardně se používá diamantový povrch, který je vhodný pro drtivou většinu nožů i nůžek. U některých brousků se brousí keramickým kotoučem. Pravděpodobně se při koupi setkáte s diamantovým povrchem a rozdíl bude “jen” v kvalitě takového povrchu.
    3. Cena a výrobce. Nejlevnější brousky na nože jsou ty ruční, můžete je koupit do 250Kč od běžných výrobců kuchyňských potřeb. Ty lepší se pohybují v cenách okolo 1200Kč i více a dokáží naostřit například i zoubkované nože na steak nebo pečivo. Profesionální a větší brousky na nože mají cenovku nad 2500Kč, což pravděpodobně využijete někde v řeznictví.
    4. Brousek podle nožů. Drahou sadu nožů asi nebudete chtít brousit jen tak obyčejnou bruskou na nože, ale dáte si záležet. Také jde o to, zda potřebujete ostřit stále jen hladké čepele, nebo máte v domácnosti i zoubkované nože na pečivo či steaky. Myslete na určení brousku, protože ne každý brousek na nože je určen i pro nože se zoubky.
    5. Broušení nožů ve správném úhlu. Při broušení nožů platí pravidlo brousit je pod správným úhlem. Některé brousky jsou praktičtější díky tomu, že nůž brousí stále pod správným úhlem (například elektrické brousky na nože), u jiných je to zcela na vás (ruční ocílky vyžadují kousek praxe a tréninku).
    6. Inspirujte se. Pomůže například test brousků na nože, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.

Jaké jsou ruční brousky na nože?

Ruční brousky na nože jsou v domácnostech nejrozšířenějším pomocníkem pro broušení nožů. Tyto brousky jsou malé, takže je jednoduše vezmete do ruky a přejedete párkrát čepelí nože po štěrbině na ostření. Čepel nože se ostří stejně po obou stranách, takže broušení je rychlé. Pak stačí nůž otřít vlhkou utěrkou a máte nabroušeno.

Tyto ruční brousky na nože nemusí vždy pomoci velmi tupým nožům a mnohé z nich nejsou určeny pro zoubkované nože.

Některé ruční brousky na nože lze mýt v myčce nádobí.

Co jsou ocílky na broušení nožů?

Ocílky na broušení nožů jsou po ručních brouskách na nože druhým nejrozšířenějším pomocníkem. Ocílky mají dokonce rádi i někteří řezníci a profesionální kuchaři, protože nůž je naostřený rychle a navíc takto naostří i více otupené nože.

Ocílka má rukojeť, za kterou ji držíte. Potom při správném úhlu přecházíte rychle čepelí nože po brusné části, alespoň desetkrát po jedné straně čepele, tedy celkem asi dvacetkrát. Ocílky jsou funkční a jednoduché, časem získáte praxi a broušení nožů bude ještě rychlejší.

Broušení pomocí ocílky není vhodné pro drahé nože vyrobené ze speciálních ocelí.

Jak fungují brusné kameny na broušení nožů?

Brusné kameny na broušení nožů byly populární zejména kdysi, kdy byly vyráběny z přírodních materiálů. V současnosti mají tyto kameny jen na povrchu safírovou nebo diamantovou úpravu, což však na obrušování čepelí postačuje.

Kvalitní brusný kámen je v současnosti cenově nákladný, ale poradí si i s velmi tupými noži. Oři broušení se používá jemně navlhčený, ne suchý. I zde platí, že musíte brousit pod správným úhlem.

Jaké jsou elektrické brusky na nože?

Elektrické brousky na nože jsou k nožům nejšetrnější a jsou vhodné i pro drahé sady nožů, které nechcete při broušení poškodit. Broušení je jednoduché a nezkracuje se takto životnost nožů, neboť brousíte pod správným úhlem díky jemným pružinkám, které opatrně přitlačují brusnou část na čepel nože. V nabídce jsou i menší elektrické brusky na nože, které se parádně hodí do domácností.


Ukázat kompletní nabídku brousků na nože


Pomohl vám náš test brousků na nože? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu, dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitního brousku a povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.

Zaslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..