Malé spotřebiče

Test fritovacích hrnců

Fritéza Tefal Fritovací hrnce mají dnes široké využití v gastronomických zařízeních i domácnostech. Umožňují smažit potraviny v tuku nebo na základě horkého vzduchu. Nejčastěji se využívají pro výrobu hranolků. Abychom vám usnadnily orientaci na trhu, připravily jsme pro vás test fritovacích hrnců.

Žebříček, jež vyjadřuje názor naší redakce byl sestaven na základě českých a německých testů, dle hodnocení spotřebitelů a názorů odborníků. Výsledkem je jednoduchý přehled nejlepších modelů na českém trhu.

Test fritovacích hrnců ukázal, že potenciální kupující se musí nejdříve rozhodnout, jaký typ fritézy chce, zda chce používat více či méně tuku. V testech obstáli zejména modely značky Tefal, ale špatně nedopadli ani ostatní výrobci jako DeLonghi a Philips.

[ssba]

Fritovací hrnce – test 7 nejlepších

NázevHodnoceníCena od [Kč]
1.Tefal FZ 760030
[usr 5 text="true" tooltip="true"]4 599 KčVíce informací
2.De'Longhi F 38436
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]3 199 KčVíce informací
3.Klarstein VitAir Turbo
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]2 799 KčVíce informací
4.Tefal Versalio Deluxe 9v1
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]2 499 KčVíce informací
5.SENCOR SFR 5320 WH
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]2 499 KčVíce informací
6.ROHNSON R-286
[usr 4.5 text="true" tooltip="true"]1 599 KčVíce informací
7.DeLonghi F 13235
[usr 4.5 text="true" tooltip="true"]1 404 KčVíce informací

Ukázat kompletní nabídku FRITOVACÍCH HRNCŮ


Jak vybrat fritovací hrnec?

Nákup fritézy na internetu se v zásadě neliší od nákupu v kamenné prodejně se spotřební elektronikou. Přesto se dá říci, že na internetu je mnohem větší nabídka, ale především si zde můžete porovnat technické detaily před samotnou koupí. Pokud plánujete koupi fritovacího hrnce, měli byste si zodpovědět hlavní otázku:

Chci modernější fritovací hrnec, který umí smažit s minimem použitého oleje nebo dokonce pomocí horkého vzduchu bez oleje (tzv. zdravé fritování), nebo radši klasickou fritézu?

  • Typy fritéz – Při výběru fritovacího hrnce můžete narazit na více variant provedení, z nichž některé klasickou olejovou fritézu příliš nepřipomínají. Mohou ale nabídnout zajímavé výhody. V každém případě je dobré znát všechny možnosti.
    a) Elektrická – Tato varianta je v domácnostech nejoblíbenější. Vyrábí se v bezpočtu provedení a velikostí. Nabízejí vysokou míru bezpečnosti a pro občasné rodinné použití jsou ideální.
    b) Horkovzdušná – Jde vlastně spíš o malou troubu, a přestože se setkáte s pojmem „fritéza“ či „fritovací hrnec“, jídlo se vůbec nefrituje, nýbrž opéká na malém množství oleje nebo i zcela bez tuku. Lze však připravovat i podobné pokrmy jako ve fritéze, např. křupavé hranolky apod. Výhodou je zdravější úprava, ale i podstatně snazší údržba. Tato varianta získává na oblibě, křupavé obalované řízky si v ní na druhou stranu neusmažíte a taky chuť ostatních pokrmů je odlišná oproti přípravě v tuku.
    c) Plynová – Plynovou fritézu přidáváme pouze do počtu. Pro domácí použití je totiž zcela nevhodná. Jedná se spíše o profesionální řešení, které nabízí především vysoký výkon.
  • KonstrukceFritovací hrnce se od sebe vzájemně mohou lišit i konstrukčním provedením topného tělesa. I v tomto případě má každá varianta svá pro a proti.
    a) Skryté tělesoJedná se o nejčastější variantu, pokud jde o domácí fritézy. Těleso je ukryto pod smažicí nádobkou v těle hrnce, a vy tak můžete využít plný objem nádoby. To je taky největší výhoda tohoto provedení. Úskalí vás však čekají při údržbě. Nádobu od fritézy totiž nelze oddělit pro pohodlnější umytí nebo vložení do myčky nádobí. Čištění vám tedy dá víc práce a zbytky (např. strouhanky), musíte vybírat ručně.
    b) Ponorné těleso – Toto řešení je obvyklé pro profesionální fritézy, ale vyskytuje se i u domácích modelů. Výhod je hned několik. Například vaničku je možné vyjmout a vložit do myčky. Olej se ohřívá přímo a rychleji, takže spotřeba energie je nižší, a zbytky surovin nemají takovou tendenci se připékat ke dnu nádoby. Interval výměny oleje je u tohoto řešení delší. Nevýhodou ale je, že nevyužijete celý prostor nádoby.
    c) Rotační provedení – Toto moderní řešení je prozatím okrajové, ale slibuje velké výhody. Hrnec využívá zčásti do oleje ponořený koš na nakloněné rovině, který automaticky rotuje. Dochází tak k průběžnému zchlazování smažených surovin. Výsledkem má být křupavější a lahodnější chuť a taky menší obsah tuku. Další zásadní výhodou je omezení spotřeby oleje.
  • Objem/kapacita – Velmi důležitým faktorem při výběru je i kapacita fritézy. Ta je závislá na konstrukčním provedení (skryté nebo ponorné těleso), velikosti nádoby a velikosti koše. Kapacita je obvykle udávána v litrech (kolik litrů oleje lze použít). U domácích modelů se můžete setkat s půllitrovými, ale třeba i čtyřlitrovými variantami. Tato hodnota nicméně neodpovídá množství surovin, které je možné naráz smažit – tento údaj bývá nižší. Zpravidla o něco víc než poloviční – např. ve 2l fritéze můžete usmažit naráz okolo 1,2 kg surovin. Pro čtyřčlennou rodinu je vhodné uvažovat o kapacitě smažení okolo 1,3 kg surovin najednou.
  • Bezpečnost – Klasická fritéza pracuje s vroucím olejem, který může být velmi nebezpečný. Jak jsou domácí hrnce zajištěny proti různým rizikům? U elektrických fritéz je základem termostat, který kontroluje teplotu oleje, aby nedošlo k přehřátí a vznícení. V ideálním případě by zařízení mělo mít dostatečně izolovaný vnější plášť kvůli snížení rizika popálení při dotyku. Vždy je ale třeba dbát bezpečnostních pokynů uvedených v návodu.
  • Příkon/výkon – Ani tento údaj by vám neměl při výběru uniknout. Má-li se celý objem oleje rozehřát na optimální teplotu a udržovat ji i při vložení chladných surovin, je třeba dostatečný výkon. U slabé fritézy hrozí, že mohou být suroviny někdy rozmáčené, místo křupavé, nedostatečně prosmažené apod. Zaměřte se na poměr objemu a příkonu. Příkon do 1800 W je zpravidla dostačující pro fritézy do cca 2 l objemu. Příkon do 2500 W by měl stačit až 3l fritézám.
  • Funkce, vybavení – Co vše může, nebo by měla, fritéza mít?
    a) Termostat – Slouží ke kontrole a udržování správné teploty. Obvykle je v kombinaci s pojistkou proti přehřátí, která přístroj vypne při překročení určitého bezpečného limitu.
    b) Filtry – Pokud má být používání fritézy pohodlné a příjemné, rozhodně by zařízení mělo disponovat pachovým filtrem. Další důležitý filtr je tukový. Oba by přitom měly být vyjímatelné a omyvatelné. Setkat se můžete i s filtry na vysráženou páru.
    c) Vypouštění oleje – Kvůli snadnější údržbě by zařízení mělo disponovat nějakým systémem pro rychlé vypuštění oleje bez nutnosti ručního vylévání.
    d) Signalizace – Hrnec by měl rozhodně disponovat kontrolkou rozehřátí oleje. U některých modelů se setkáte i se signalizací doporučující výměnu oleje, případně může být zařízení vybaveno rovnou displejem pro kontrolu i nastavení různých funkcí.
  • Inspirujte se. Pomůže například test fritovacích hrnců, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.

Nejčastější otázky nakupujících?

Jaké doplňky se vyplatí pořídit?

Pokud fritézu používáte často a smažíte různé suroviny, nejspíš oceníte možnost dokoupení více typů košíků. Některé fritézy umožňují i oddělené použití více košíků, takže můžete smažit např. hlavní chod i přílohu zároveň a ušetřit tak čas i energii. Pokud máte základní variantu fritézy, zřejmě se vám bude hodit například pumpa na olej, která usnadní vyprazdňování nádoby, nebo teploměr pro hlídání optimální teploty pro smažení.

Jak fritézu čistit?

Náročnost údržby závisí na typu fritézy. Poměrně dobře jsou na tom fritézy horkovzdušné, které pracují s minimem tuku, a taky hrnce s ponorným topným tělesem. Nádobu lze totiž obvykle vyjmout a nechat odmočit nebo rovnou umýt v myčce. Vnější plášť pak očistíte vlhkou houbou či hadříkem, případně s pomocí čisticích prostředků. Větší problém je u fritéz se skrytým tělesem. Nádobu totiž většinou nejde vyjmout a musíte ji tedy umývat přímo v hrnci. Pro lepší výsledek zkuste použít odmašťovač nebo směs vody s octem.

Jak správně fritovat?

U klasického fritovacího hrnce platí několik pravidel. Vždy počkejte, než se olej zcela rozehřeje, a teprve poté vložte košík se surovinami. Ten vkládejte pomalu a dejte pozor na prskající tuk. Hlídejte si optimální teplotu pro smažení, z oleje se nikdy nesmí kouřit. Používejte oleje vhodné pro vysoké teploty, jako je slunečnicový nebo řepkový.

Co lze ve fritéze připravovat?

Ve fritéze lze připravit mnohem víc jídel než jen tradiční řízky, smažený sýr nebo hranolky. Zkusit můžete různé druhy zeleniny (výborná je cuketa, cibule i další), smažit lze samozřejmě ryby, ale i mořské plody. Připravit si můžete taky křupavé sladké i slané pečivo (koblížky, vdolky či langoše atd.) a ovšem i různé druhy mas nebo sýrů na mnoho způsobů.

Jaká je ceny fritézy?

Ceny klasických olejových fritéz začínají už na cca 500 Kč. Hrnce do tisíce korun nabízejí obvykle výkon max. do 2000 W. Pro občasné použití ale mohou být dostačující. Od cca 2000 Kč už pořídíte i víceúčelové nebo horkovzdušné varianty.

Nejlepší značky fritéz

  • TEFAL – Tato francouzská značka nabízí na tři desítky modelů fritovacích hrnců, z nichž některé u nás patří k nejprodávanějším. Co se týče výkonů, ceny i funkcí, je nabídka opravdu variabilní. Poměr ceny a kvality je na velmi dobré úrovni.
  • PHILIPS – Nizozemský gigant Philips nabízí několik velmi moderních a vysoce kvalitních fritovacích hrnců. Vzhledem k ceně, která se pohybuje v rozmezí 4-6 tisíc, ale osloví spíš náročné zájemce.
  • DELONGHI – Tento italský výrobce je u nás známý a oblíbený a nabízí na dvě desítky modelů fritovacích hrnců v ceně od cca 1500 Kč. Těšit se můžete na vysoké výkony i velmi dobré funkční vybavení a zpracování.
  • KLARSTEIN – V nabídce této německé společnosti najdete především moderní, horkovzdušné fritovací hrnce v ceně od cca 1300 do 4000 Kč, které poznáte podle typického oblého designu.
  • SILVERCREST – Ačkoli u nás tato značka není obecně příliš známá, její fritovací hrnce patří k nejoblíbenějším. Vybrat si přitom můžete i modely od 500 Kč. I levné hrnce jsou zpracovány velmi kvalitně a hlavní roli hraje funkčnost.

Ukázat kompletní nabídku FRITOVACÍCH HRNCŮ


Pomohl vám náš test fritovacích hrnců? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu, dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitní fritézya povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.

2 Comments

Klikněte zde pro zanechání komentáře

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobrý den, všechny vás zdravím s přáním pohodových dnů a spokojenosti i ostatních.
    Byla jsem vždy spokojená s vaši radou a pomoci při nákupu zboží, díky za všechno!
    Asi už nedostanu od vás dnes odpověď, ale ráda bych, potřebuji si koupit nový fritovací hrnec, jelikož stará ETA už dosloužila, potřebovala bych nějaký kvalitní, abych si už vzhledem k svému věku nemusela kupovat nový.
    Hlavně, abych nemusela pro manžela a sebe, smažit ve velkém množství oleje, pak snadná příprava i třeba jiných pokrmů a snadná údržba, cena nerozhoduje, ale kvalita. Bohužel někteří prodejci se snaží nám starším vnutit a pět ódy na zboží, které by si sami nekoupili.
    Prosím co by jste doporučili:
    Tefal ActiFry YV 960133 ?
    De Longhi FH 1336 ?
    Tefal Versattino De Luxe FR 49570 ?
    Nebo nějaký jiný, prosím s díky o radu.
    Za pomoc děkuje a zdraví vás Anna Bohačíková Opava

    • Dobrý den, osobně bychom vynechali poslední jmenovaný model a šli do jednoho z prvních dvou. Tefal YV960133 vyhrává pravidelně v německých testech, bohužel jej nabízí pouze pár internetových obchodů a jeho sehnání je tak obtížnější, protože se již přestal prodávat, pokud ho ale seženete, šli bychom do tohoto modelu. Dostupnější z hlediska koupě je tedy model od De´Longhi FH 1363 dostupný v Datartu i EletroWorldu. Velmi dobře ale dopadl také vyšší model naší dvojky v žebříčku Tefal Actifry Express AH951830 (případně model AH950030), ten splňuje také vaše nároky, tedy malo oleje, možno připravovat maso, zeleninu i omáčky a je možné některé jeho části mýt v myčce, což se vždy hodí.