
Už dávno neplatí, že kvalitní udírny je třeba pracně stavět od základů, často se zděným základem. Návody leckde na internetu sice vypadají jednoduše, ale praxe je jiná, složitější. Potřebujete nejen dostatek správného nářadí, ale umět dobře zvolit materiál a postarat se o kvalitu a pevnost celé konstrukce. Když si začnete procházet online návody, zjistíte, že rady jsou často různé a vy nevíte co z toho je opravdu pravda.
Kvalitní udírny nemusí být vůbec složité a už vůbec nemusíte nic stavět. Test udíren vám přinese přehled o šikovných udírnách, ať už pevných nebo přenosných. Možná právě díky jednoduchosti těchto udíren v sobě objevíte mistra dobrot.
Děkujeme, že i tento náš žebříček sdílíte mezi přáteli. Těšíme se na vaše postřehy v závěru.
Porovnání nejlepší udíren – TOP 6 podle nás
Název | Materiál | Palivo | Hodnocení | Cena od [Kč] | ||
---|---|---|---|---|---|---|
1. | Bradley Smoker 4 Digital![]() | digitální | brikety | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 20000 Kč | Více informací |
2. | TOHOS Set | ze dřeva | dřevo | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 8300 Kč | Více informací |
3. | Klarstein Flintstone![]() | digitální | - | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 8200 Kč | Více informací |
4. | Feuertaufe BBQ gril![]() | gril+udírna | dřevěné uhlí | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 3800 Kč | Více informací |
5. | Orange County Smokers | digitální | - | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 8500 Kč | Více informací |
6. | Happy Green Gril 3v1 | uzení/grilování/opékání | Dřevěné uhlí | [usr 4.4 text="true" tooltip="true"] | 1300 Kč | Více informací |
Jaká je nejlepší domácí udírna na trhu?
- Bradley Smoker 4 Digital
- TOHOS Set, udírna ze dřeva
- Klarstein Flintstone
- Feuertaufe BBQ gril, gril s udírnou
- Orange County Smokers, skvělá udírna na ryby
- Happy Green Gril 3v1, cenový tip
Jak vybrat nejlepší udírnu?
- Přenosná udírna nebo pevně stojící udírna. Přenosné udírny jsou vynikající v případě, že chcete svou novou udírnu přemisťovat například na chatu, nebo máte málo místa a nepotřebujete ani velkou udírnu. Pevně stojící udírny mají větší kapacitu, často i na 20 kg masíčka, ale jsou cenově náročnější a rozměrově větší. V nabídce jsou ještě například i skládací malé udírničky pro rybáře.
- Kapacita udírny. Malé a přenosné udírny mají kapacitu obvykle okolo 5 kg masa, což postačí menší rodince na uzení dobrot nebo na uzení během víkendu na chatě. Středně velké udírny mají kapacitu okolo 10 kg masa, velké zpravidla do 25 kg. Vybírejte podle toho, co všechno chcete udit a pro kolik osob.
- Teplý kouř a studený kouř. Ještě před koupí si zjistěte, jaké způsoby uzení poskytuje konkrétní udírna, aby to tak byla nejlepší udírna pro vás a splnila vaši představu o uzení. Studený kouř proniká do surovin postupně, pomalu, dodává obvykle i intenzivnější aroma a uzení takovýmto způsobem trvá několik dní. Uzení teplým kouřem je standardem každé udírny. Nejlepší udírny na trhu mají studený i teplý kouř, abyste mohli uzení přizpůsobit přesně každé surovině.
- Typ paliva pro udírnu. Informujte se o tom, jaký typ paliva potřebujete pro konkrétní udírnu. Většina elektrických udíren potřebuje pelety, protože kouří precizněji a pomaleji. Využívat můžete také dřevo nebo uhlí.
- Příslušenství k udírně. Zjistěte si, co všechno máte již v ceně při koupi a co dalšího budete potřebovat. Určitě se zaměřte na teploměr – buď je přibalen nebo třeba na dvířkách udírny, ale budete potřebovat určitě i teploměr na maso. Zjistěte, zda jsou přibaleny háčky – nejlepší udírny mají přibalených několik háčků ve tvaru „S“ nebo ve tvaru „U“. Prodejce by vám měl nabídnout i rozšířené příslušenství, pokud jej daná značka udírny nabízí. Někteří výrobci nabízejí k vybraným modelům i balíček dřeva nebo pilin na start.
- Inspirujte se. Pomůže například test udíren, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.
Co znamená uzení studeným kouřem?
Uzení studeným kouřem probíhá déle, udíte tak několik dní (v závislosti na typu uzené suroviny). Kvalitní udírny se studeným kouřem udí při teplotě okolo 20 ° C při pomalém kouření. Elektrické udírny mají výhodu v tom, že nemusíte sledovat rozehřívání dřeva a každou chvíli kontrolovat teplotu, udělají práci za vás.
Studené uzení je kromě jiných potravin ideální i pro sýry, samozřejmě pro různé druhy ryb a klobás.
Co všechno mohu udit?
Uzení teplým kouřem je ideální na vepřové maso, telecímu dodá šťavnatost a mnohem lepší chuť a nesmí chybět hovězí maso, které je po vyuzení jemnější. Udit můžete klobásky, špekáčky, sýry a nejrůznější zeleninu. Někteří zaudí třeba i řízky předpřipravené nejprve přírodně v kuchyni – chutím se meze nekladou. Nejlepší udírna zvládne splnit vaše očekávání při kutilství s uzením.
Nezapomeňte, že do udírny dáváme suroviny pokojové teploty (ne hned vytažené z ledničky) a palivo používáme vždy suché (ne nijak navlhlé).
Jaký je rozdíl mezi manuálním a digitálním ovládáním udírny?
- Manuální ovládání je méně komplikované: jednoduše pomocí otočných knoflíků a tlačítek zvolíte uzení na požadovanou teplotu a čas.
- Digitální ovládání poskytuje obvykle více možností, například vidíte na displeji zbývající čas.
Je kvalita uzení v elektrické udírně srovnatelná s klasickou udírnou?
Ano. Kvalitní elektrické udírny dodají jídlům přesně to skvělé aroma i chuť po zauzení, jakou zbožňujete.
Jak náročná je péče o udírna?
Nejlepší udírna je taková, která slouží vám a ne vy jí.
Pokud jste domácí kutil nemusíte tuto otázku řešit, údržba vás bude prostě bavit. Ideální je zeptat se výrobce, prohlédnout si udírnu živě nebo se zeptat prodejce. Většinou je údržba jednoduchá – vnitřní stěny přetřít navlhčeným hadříkem, rošt a háčky na zavěšení očistíte podobně jako rošt z grilu a prostor na ukládání dřeva či jiného paliva očistíte pár tahy jemným saponátem a/nebo navlhčeným hadříkem ve vlažné vodě.
Kam dále?
Pomohl vám náš test udíren? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu, dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitní domácí udírny a povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.
Přidat komentář