Test elektrických kontaktních grilů

Elektrický gril Tefal Optigrill Chuť grilovaných pokrmů lahodí nejednému milovníkovi skvělých jídel. Grilované dobroty si nemusíte dopřát jen v restauracích, anebo během teplých letních dní. Elektrické kontaktní grily oceníte nejvíce v případě, že chcete grilovat i v zimě a/anebo v interiéru svých domácností. Grilování jen tak kdesi na balkóně není v mnoha městech dovolené, a tak si můžete zaobstarat šikovný kontaktní gril, se kterým bude příprava jídel dokonce rychlejší.

Test kontaktních grilů vám pomůže zorientovat se v nabídce jednotlivých modelů, takže si prohlédnete nejlepší stolní kontaktní grily hodnocené podle renomovaných testovacích společností, ale zohledníme také názory kupujících a odborníků z této oblasti. Test tak vnese do vašeho rozhodování objektivní názory na vybrané modely grilů.

Test je doplněný o užitečné rady i diskusi, do které se můžete zapojit svými postřehy i vy.

Pomohl ti tento test? Sdílej se svými přáteli...
Share on FacebookShare on Google+

Test elektrických kontaktních grilů – vybíráme 6 nejlepších

 NázevHodnoceníCena od [Kč] 
1.Tefal Optigrill+ XL GC722D34
5 Stars5 / 54 989 KčVíce informací
2.Catler GR8012
5 Stars5 / 55 690 KčVíce informací
3.DeLonghi CGH 1030 D
4.9 Stars4.9 / 54 849 KčVíce informací
4.Catler GR4011
4.6 Stars4.6 / 52 190 KčVíce informací
5.Tefal GC305012
4.4 Stars4.4 / 51 689 KčVíce informací
6.ETA Livero 4155
4.2 Stars4.2 / 51 699 KčVíce informací

Ukázat kompletní nabídku ELEKTRICKÝCH GRILŮ


Jak mám vybrat elektrický kontaktní gril?

  • Princip a variantyKontaktní gril je označení pro zařízení, u kterých grilovaná surovina přichází do přímého kontaktu s opékací plochou – na rozdíl od klasického grilu, kde je rošt a pod ním je umístěn zdroj tepla (oheň). V užším smyslu je ale jako kontaktní gril obvykle chápán gril oboustranný, tedy i s horní pečicí plochou, která se zaklapne a přímo naléhá na surovinu (na rozdíl od např. grilu typu salamandr). Pro domácí použití je vhodných více typů grilů:
    a) Kontaktní (oboustranný) gril – Tato varianta nás zajímá nejvíc. Jde o skvělé řešení pro rychlou a nenáročnou přípravu pokrmů v jakýchkoli podmínkách. Existují i velmi kompaktní verze a u některých modelů je možné měnit pečicí desky. Obvykle je k dispozici termostat a gril lze používat ve venkovním, ale i vnitřním prostředí. Cena začíná na velmi přijatelných částkách okolo pár set korun.
    b) Stolní gril – Jde o grilovací plochu bez horního víka. Typické jsou větší rozměry, a proto je tento gril skvělý například pro grilovačky s rodinou nebo přáteli. Součástí je termostat. Tento gril je vhodný spíš k venkovnímu použití, např. na terase, balkóně apod.
    c) Raclette – Jde o speciální typ, který má horní pečicí plochu a ještě „přihrádku“ pro zapékání seshora na způsob salamandru.
  • Příkon a výkon – Mezi nejdůležitější technické parametry pochopitelně patří příkon, od kterého se odvíjí výkon grilu. Menší domácí varianty mívají výkon do cca 2000 W a rozměry jsou zpravidla dostačující k přípravě jídla pro jednu až dvě osoby. Slabší grily si ale nemusejí poradit např. s tlustšími kusy masa nebo jinými surovinami a hrozí, že zůstanou uvnitř nepropečené. Příkon taky rozhoduje o tom, jak rychle se gril rozpálí na požadovanou teplotu. I když je spotřeba výkonnějších grilů větší, zkracuje se doba použití (rychlejší rozpálení i opékání) a rozdíl ve spotřebě nemusí být ve výsledku ani patrný.
  • Regulace teploty – Lepší kontaktní grily jsou vybaveny termostatem, který umožňuje zvolit konkrétní teplotu. To je samozřejmě velmi užitečné, protože různé suroviny a pokrmy vyžadují různé teploty. Dražší a modernější modely mohou disponovat i speciální funkcí, někdy nazývanou „SMART“, která umožní pouze navolit stupeň propečení (rare, medium,…) a gril je potom sám schopen maso zvážit i změřit tloušťku a podle toho zvolit automaticky optimální nastavení teploty a délky opékání.
  • Materiál a zpracování – Pokud jde o tělo grilu, nejčastěji se k výrobě používají plasty, nerez nebo kombinace obojího. Nerez nabízí větší odolnost a životnost, ale může se i hodně rozpalovat na vnějším povrchu a modely z tohoto materiálu jsou dražší a těžší. Plastové řešení je cenově dostupné a pro méně náročné uživatele a příležitostné použití může být plně dostačující.
  • Povrch a materiál pečicích desekGrilovací desky jsou nejdůležitějším prvkem a kvalita jejich zpracování ovlivní i kvalitu pečení (zejména to, zda se budou suroviny připékat), životnost a náročnost údržby. Setkat se můžete s několika variantami materiálů:
    o Litina – Odolá i vysokým teplotám a teplo dlouho udržuje.
    o Teflon – Běžná nepřilnavá povrchová úprava. Nevýhodou je náchylnost k mechanickému poškození a poškrábání.
    o Přírodní kámen – Velmi dlouho drží teplotu, lze grilovat bez tuku.
    o Keramika – Nepřilnavý povrch, univerzální použití.
  • Typ desek – Grilovací desky mívají nejčastěji rovný nebo žebrovitý povrch. Rovný povrch je univerzální a teplo dobře přechází na suroviny. Hodí se pro opékání zeleniny, brambor apod. Žebrovitý povrch vám udělá stylovou mřížku na grilovaném mase. Hlavním účelem žebrování je ale oddělení masa od výpeku, aby se nezačalo dusit.
  • Funkce – Kromě zmíněného termostatu a případně speciální funkce „SMART“ se obvykle u kontaktních grilů nesetkáte s nijak zvlášť bohatým vybavením. Mezi funkční prvky může ještě patřit indikátor nahřátí (informuje o tom, že je gril rozpálený) nebo minutka, kterou využijete u receptů, kde je třeba přesně hlídat čas. Co se týče příslušenství, praktická je zejména nádoba na odkapávání tuku a šťávy z opékaných surovin.
  • Inspirujte se. Pomůže například test elektrických kontaktních grilů, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.

Nejčastější otázky kupujících

Co mohu připravit na kontaktním grilu?

Toto zařízení je poměrně univerzální a umožňuje opékání různých surovin a přípravu mnoha pokrmů. Samozřejmostí je možnost grilování zeleniny, brambor i mas. Opékat lze filety (tenké plátky mas) – a u výkonnějších grilů i steaky. Připravit ale můžete například i volská oka, různé výrobky z těst (palačinky, lívance, bramboráky apod.) i řadu dalších jídel a specialit.

Jaké jsou výhody a nevýhody kontaktního grilu oproti „klasickému“?

Kontaktní gril je zpravidla malé, skladné a velmi jednoduše použitelné zařízení. Tento gril je vždy připraven, stačí jej zapojit do zásuvky. V případě kvalitního provedení těla i desek je snadná i údržba. Velmi snadná je obsluha a ovládání. Grilovat navíc můžete i doma. Nevýhodou je nutnost dostupnosti elektrického proudu a u některých levnějších modelů i slabší výkon, který není dostačující pro větší množství surovin nebo některé úpravy.

Je grilování v kontaktním grilu zdravé?

Grilování obecně nepatří mezi zdravé tepelné úpravy, použití kontaktních grilů jako takových je ale zdravotně nezávadné. Dokonce se vyhnete riziku nežádoucího kontaktu s plameny a spáleninám, což jsou problematické záležitosti z hlediska obsahu karcinogenních látek.

Je lepší hladká nebo žebrovaná deska?

Hladká deska je univerzálnější. Lze na ní připravovat i recepty z těst (např. zmíněné bramboráky) a taky je vhodnější při přípravě menších kousků surovin (zelenina či maso na kostky nebo nudličky). Žebrové provedení ocení zejména milovníci velkých steaků, ale vhodné je např. i pro přípravu panini.

Jaká je cena kontaktních grilů?

Cena kontaktních grilů začíná už cca u 500 Kč. Vyšplhat se ale může až na 10 a více tisíc korun. Mezi nejžádanější patří nicméně varianty v rozmezí 1000 až 5000 Kč.

Nejlepší značky kontaktních grilů

  • TEFAL – Francouzská značka Tefal je u nás velice známý pojem a její kontaktní grily patří k nejprodávanějším i nejkvalitnějším. Ceny jsou ale poněkud vyšší – cca od 4000 Kč.
  • CATLER – Tento výrobce nabízí velmi výkonné, nerezové a rozměrnější kontaktní grily vhodné i pro profesionální použití. Cena od cca 7000 Kč.
  • ETA – Z cenově dostupnějších produktů vás může jistě zaujmout gril ETA Livero, který nabízí vynikající poměr ceny a kvality.
  • DOMO – Belgická firma DOMO nabízí výkonné a přitom cenově velmi dostupné grily (od 1000 Kč) s dobrým uživatelským hodnocením a kvalitním zpracováním.
  • DELONGHI – Italské grily DeLonghi koupíte od cca 3500 Kč. Modely této značky patří k velmi populárním a dobře vybaveným.

Jaké jsou výhody elektrického kontaktního grilu?

  • Elektrický kontaktní gril můžete používat na zahradě, na balkóně anebo v kuchyni. Je tedy vhodný i na grilování v uzavřených prostorech.
  • Jídlo chutná podobně jako z klasického grilu.
  • Grilování je komfortnější, nepotřebujete uhlí, gril je rychleji nahřátý na správnou teplotu.
  • U některých modelů si můžete regulovat teplotu.
  • Grilujete bez ohledu na roční období či počasí z pohodlí vašeho domova.

Ukázat kompletní nabídku ELEKTRICKÝCH GRILŮ


Pomohl vám náš test elektrických kontaktních grilů? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu, dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitního elektrického grilu a povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.

Zaslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>