Test kuchyňských nožů

Sada / blok kuchyňských nožů Tescoma AZZA Každá domácnost potřebuje alespoň základní sestavu nožů – vroubkovaný nůž na pečivo, nůž na maso, nůž na zeleninu a tzv. univerzální nůž šéfkuchaře. Každá hospodyňka ví, že kvalitní kuchyňské nože jsou základním pomocníkem při přípravě jakýchkoliv jídel a jejich přípravu značně usnadňují. Jak však najít na trhu ty nejlepší kuchyňské nože?

Mimo ceny si je třeba všímat prověřené značky, recenzí a výsledků rozličných testů. Svoji roli hraje samozřejmě také vlastní zkušenosti z kuchyně. Při výběru vám určitě pomůže, pokud se necháte inspirovat. Například u nás najdete aktualizované žebříčky nejlepších sad nožů do kuchyně sestavený na základě recenzí uživatelů, výsledků testů zejména zahraničních společností, ale do úvahy bereme v potaz také názory odborníků a blogerů v oboru.

Test kuchyňských nožů jsme obohatili o praktické rady a odpovědi na nejčastější otázky kupujících. Pokud máte vlastní postřehy a názory, neváhejte se o ně podělit s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem.

Pomohl ti tento test? Sdílej se svými přáteli...
Share on FacebookShare on Google+

Test nejlepších sad kuchyňských nožů – TOP 6 podle nás

 Název HodnoceníCena od [Kč] 
1.Fiskars Functional Form
5 ks5 Stars5 / 51 599 Kč Více informací
2.Tescoma AZZA
6 ks5 Stars5 / 51 999 KčVíce informací
3.Fiskars Edge
5 ks5 Stars5 / 52 290 Kč Více informací
4.Berndorf Sandrik Profi Haus
6 ks4.8 Stars4.8 / 51 899 Kč Více informací
5.Lamart LT2026
4 ks4.7 Stars4.7 / 51 129 KčVíce informací
6.Professor P1127
7 ks4.5 Stars4.5 / 5999 Kč Více informací

Ukázat kompletní nabídku kuchyňských nožů


Jak vybrat nejlepší sadu kuchyňských nožů?

  • Tvrdost ocele nožů. Stupnice Rockwell udává tvrdost ocele nožů a pohybuje se od 0 do 100 Rockwellů, přičemž 100 Rockwellů je nejtvrdší ocel. Nejčastěji se kupují nože s tvrdostí od 50 do 60 Rockwellů, protože nad 60 už bývají nože těžší a při dlouhém krájení se s nimi nepracuje pohodlně.
  • Rukojeť nože. Nůž se vám musí v ruce pohodlně držet i pro dlouhé krájení nebo vykosťování. Tvar je dobré si nejdříve osobně vyzkoušet, pokud takovou možnost máte, protože zatímco některým lidem vyhovují ergonomické rukojetě, jiní si vystačí i s jednoduchou rukojetí klasického stylu a tvaru. Co se týká materiálů, velmi dobře se drží pogumovaný plast nebo dřevo. Nejméně oblíbený je celokovové provedení, které se v rukách smeká.
  • Vyváženost nože pro šéfkuchaře. Pokud chytíte základní kuchařský nůž za jeho střed (místo, kde čepel končí a začíná rukojeť), neměl by se naklánět do jedné či druhé strany. Pokud se naklání, je těžší rukojeť než čepel nebo naopak. Ne všem se dobře pracuje s takto nevyváženým nožem. Avšak musíme podotknout, že nejde o velký problém.
  • Hladké nože a nože se zoubky. Ve všeobecnosti platí, že hladké nože je třeba častěji brousit, ale jsou skvělé na ovoce, zeleninu a měkké maso. Zoubkované nože (s malinkými zoubky) je třeba brousit méně častěji a jsou vhodné na porcování masa, ryb či krájení sýra. Nože s maličkými zoubky patří mezi nejlepší, pokrájíte s nimi totiž i nejtvrdší maso, klobásy, sýr nebo slaninu. Nože s většími zuby jsou skvělé na pečivo, které projde hezky kůrkou a nezmáčkne jej, ale nehodí se na tvrdé potraviny. V sadě máte většinou několik druhů nožů určených pro různé činnosti.
  • Záruka na kuchyňské nože. Někteří výrobci nabízejí na svoje kuchyňské nože delší záruku než jen povinné dva roky. Pokud se nedokážete rozhodnout mezi vícero noži, určitě kupte ten od značky, která nabízí delší záruku.
  • Inspirujte se. Pomůže například test sad kuchyňských nožů, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.

Kdy je nůž nekvalitní?

  • První dojem – rukojeť pevně nesedí, cena je až podezřivě nízká přičemž se výrobce chválí kvalitou, rukojeť se v rukách zle drží, nůž působí celkově velmi lacině apod.
  • Tloušťka čepele – zpravidla alespoň 3 mm.
  • Materiál – nekvalitní nože jsou vyráběné pouze z ocelového plechu, ne z ocele (nekvalitní čepel se až nápadně ohýbá).

Jací výrobci patří mezi to nejlepší na trhu?

Velmi kvalitní sady kuchyňských nožů vyrábí značky Fiskars, Tescoma, Lamart, Zwilling, Miyabi či KitchenAid.

Jak se správně starat o nože?

  • Nože je třeba brousit. Buď to nechte na odborníkovi, nebo pokud je u sady přiložena ocílka nebo brusný kámen, můžete si nože brousit sami. Zapomeňte na babské rady, jako je například broušení nože alobalem.
  • Dřevěné rukojetě občas pomažte jemně olivovým olejem, aby se dřevo nevysušovalo a zůstalo déle funkční.
  • Nože s dřevěnou rukojetí nejsou vhodné do myček nádobí.
  • Nože byste měli uskladňovat v držácích určených pro nože, ne všechny spolu v jedné přihrádce. Každý nůž by měl být zvlášť oddělený (například ve dřevěných stojanech) – kupujte celé sady nožů, ve kterých jsou stojany součástí balení.
  • Po umytí nůž vždy dobře osušte například papírovou kuchyňskou utěrkou a až potom ho odložte na své místo.

Ukázat kompletní nabídku kuchyňských nožů


Pomohl vám náš test kuchyňských nožů? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu, dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitních sad nožů do kuchyně a povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.

Zaslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>