Kombinované sporáky – vítěz testu

Kombinovaný sporák Mora Kombinované sporáky spojují veškeré výhody snadno regulovatelných plynových hořáků a elektrické trouby pro bezstarostné pečení a vaření. Kombinované sporáky patří mezi nejprodávanější typy. Na trhu existuje hned několik druhů velkých výrobců, mezi které patří hlavně celosvětové giganty Mora a Beko. Aby jste měli výběr jednodušší, připravily jsme pro vás přehledný test kombinovaných sporáků pro rok 2018.

Test vychází z hodnocení specializovaných organizací, spotřebitelských testů a hodnocení expertů. Výsledky jsme zpracovali a sporáky, které se často umisťovali na předních příčkách, jsme zařadili do našeho výběru. Níže uvedené typy sporáků doporučujeme ke koupi. Test je průběžně doplňován a aktualizován o nové modely či novinky. Vítěz testu v kategorii kombinované sporáky tedy je:

Pomohl ti tento test? Sdílej se svými přáteli...
Share on FacebookShare on Google+

Kombinované sporáky vítěz testu – TOP 6

 NázevHodnoceníCena od [Kč] 
1.Electrolux EKK 6450 AOX
5 Stars5 / 512 490 Kč Více informací
2.Electrolux EKK54951OX
5 Stars5 / 510 990 Kč Více informací
3.AEG CKB56400BX
5 Stars5 / 59 290 Kč Více informací
4.Mora K 868 AS
4.9 Stars4.9 / 59 989 Kč Více informací
5.Beko FSM 62320 DXS
4.8 Stars4.8 / 59 990 Kč Více informací
6.Amica 510GE1.23PF
4.5 Stars4.5 / 53 990 KčVíce informací

Ukázat kompletní nabídku KOMBINOVANÝCH SPORÁKŮ


Jak vybrat kombinovaný sporák?

  • Typy kombinovaných sporáků – Kombinované sporáky spojující elektrickou troubu a plynové plotýnky se dělí na dva základní typy podle způsobu umístění.
    a) Klasickou variantu představuje volně stojící sporák. Toto řešení nalezneme ve většině, zejména starších, kuchyní. Výhodou jsou nižší pořizovací náklady, ale taky větší flexibilita. Sporák je možné umístit do jakékoli příhodné mezery (samozřejmě s přístupem ke zdroji plynu a elektřiny). Při stěhování nebo přestavbě je tak snadnější takový sporák přemístit.
    b) Další možností je sporák vestavěný. Ty se mohou značně lišit i samotným provedením. Obvykle jsou totiž řešeny jako dvoudílný spotřebič sestávající ze samostatné varné desky a trouby. Nevýhodou je nutnost přesně naplánovat jejich umístění. Vestavná varianta je obvykle taky dražší. Výhodou je ale snadné čištění. Mezi sporákem a linkou nezůstávají žádné spáry (což je u volně stojícího řešení běžné), do kterých by mohly zapadat nečistoty. Významnou výhodou je pak estetický dojem. Vestavné sporáky mohou dokonale splynout s designem kuchyně.
  • Materiály – klasické a levnější varianty sporáků jsou tradičně vyráběny z bílého smaltovaného plechu. Moderní modely ale mohou být i nerezové. Výhodou nerezu je pochopitelně mnohem elegantnější vzhled. Tyto sporáky se ale taky lépe udržují v čistotě a slibují velmi vysokou odolnost a životnost. Dvířka trouby pak bývají u starších modelů plechová se skleněným průzorem. Moderní sporáky mohou mít i celoskleněná dvířka. Ty jsou výhodnější z hlediska údržby i bezpečnosti.
  • Objem trouby – Vnitřní objem trouby je velmi důležitý faktor a při pořizování sporáku byste měli dobře promyslet, jak velkou troubu potřebujete. Většina současných spotřebičů nabízí prostor od cca 60 do 75 l. 70litrový sporák lze už považovat za opravdu velmi prostorný a pravděpodobně uspokojí i náročné milovníky pečení nebo větší rodinu. Pokud víte, že troubu využijete spíše sporadicky a žijete v menší domácnosti, držte se spodní hranice. Ušetříte prostor i peníze.
  • Plotýnky – Plynové plotýnky bývají u klasického kombinovaného sporáku čtyři. U atypických a komerčních modelů nebo varných desek se může počet pohybovat od tří po pět nebo i více. Moderní hořáky už není nutné zapalovat svépomocí, disponují bezpečnějším automatickým zapalováním. Velkou výhodou je taky pojistka proti chodu „na prázdno“. Při zhasnutí plamene se plyn vypne. Součástí moderních sporáků může být například i Wok plotna s velmi vysokým výkonem.
  • Čištění – Nové modely sporáků mohou disponovat speciálními funkcemi pro čištění trouby. Mezi nejvýznamnější metody patří katalytické nebo pyrolytické čištění. První princip spočívá v opatření vnitřku trouby pórovitou ochrannou vrstvou, která při běžném pečení pohlcuje mastnotu. Pyrolytické spočívá v likvidaci nečistot při vysokých teplotách až okolo 500°C. Další možností je čištění pomocí páry. Do trouby vložíte nádobu s vodou a spustíte danou funkci (např. Aqua Clean nebo Eco Clean). Po ukončení programu špínu už jen snadno setřete.
  • Funkce – Moderní sporáky mohou disponovat celou škálou různých programů a funkcí. Trouba bývá obvykle vybavena spodním a horním ohřevem, grilem a případně horkovzdušným pečením (kruhovým topným tělesem) s ventilátorem. Setkat se můžete i s teplotní sondou, otočným grilem, teleskopickými výsuvy a dalšími vychytávkami. Samozřejmostí bývá vnitřní osvětlení a třeba i časovač. Plynové plotny obvykle, na rozdíl od elektrických, žádné zvláštní programy nenabízejí.
  • Inspirujte se. Pomůže například test kombinovaných sporáků, čtěte si recenze a podívejte se, co lidé nejčastěji kupují a jak jsou s tím spokojeni. Reálné reference vás uchrání před špatnou koupí.

Časté otázky nakupujících

Proč se rozhodnout pro kombinovaný sporák?

Kombinovaný sporák patří i dnes – kdy jsou k dispozici modernější alternativy – stále k nejoblíbenějším řešením. Kombinace bezpečné elektrické trouby a velmi efektivních plynových hořáků je pro mnoho domácností ideální a tuto možnost využívá i většina komerčních provozů (restaurací, jídelen apod.).

Výhodou plynových ploten je okamžitá regulace výkonu, minimální produkce zbytkového tepla (žádné rozehřívání) a nízkonákladový provoz. U elektrické trouby zase můžete využít moderní, pokročilé programy, přesné nastavení teploty a u dražších modelů i speciální metody čištění. Výhodou kombinovaných modelů je v neposlední řadě i nízká pořizovací cena. Jediným úskalím tak zůstává nutnost dostupnosti plynové přípojky.

Nejsou plynové sporáky nebezpečné?

Největší bezpečnostní riziko starých plynových hořáku se týkalo momentu ručního zapalování a především situace, kdy zhasl plamen, ale plyn dále unikal do prostoru. Oba tyto problémy jsou u moderních plynových sporáků ošetřeny.

Zapalování je řešeno automaticky. Nepotřebujete zápalky ani zapalovač. Zmáčknete tlačítko a otočíte kolečkem (případně stlačíte samotné kolečko). Sporáky jsou rovněž vybaveny bezpečnostní pojistkou proti úniku plynu při zhasnutí plamene. Bezpečnost plynových sporáků je tedy dnes velmi dobrá a není důvod se jich jakkoli obávat (samozřejmě při zodpovědném zacházení).

Jak jsou na tom kombinované sporáky se spotřebou?

Moderní kombinované sporáky spadají obvykle do energetické skupiny A, nejhůře pak do skupiny B. Orientační spotřebu trouby se dozvíte z energetického štítku, který najdete přímo na zařízení. Spotřeba je uváděna v kWh za jeden cyklus. Obvykle najdete na štítku dva tyto údaje – jeden se týká standardního pečicího programu jeden horkovzdušného pečení (pokud jej trouba umožňuje).

Jaké jsou rozměry sporáků?

Nejdůležitější a výchozí rozměr je šířka. Podle tohoto údaje najdete sporáky obvykle seřazeny i v internetových obchodech. Standardní šířka sporáků je 50 cm nebo 60 cm. Pro komerční použití a velké domácnosti lze uvažovat i o 90centimetrové variantě.

V čem se liší staré sporáky od nových modelů?

Moderní modely kombinovaných sporáků jsou pochopitelně pokročilejší v mnoha ohledech – od použitých materiálů až po rozsah funkcí a programů nebo bezpečnost. Stále častěji se vyskytují nerezové sporáky s celoprosklenými dvířkami.

Zpracování ploten i trouby odpovídá vyšším nárokům. U plynových hořáků je zajištěna bezpečnost pomocí různých pojistek. Některé modely trub mohou být opatřeny samočisticími systémy a mnoha funkcemi pečení, od grilu a horkovzdušného ohřevu až po integrované mikrovlny.

Oblíbené značky sporáků

Kombinované sporáky lze pořídit od bezpočtu výrobců. Tradičně u nás ale vyniká několik značek, které jsou ověřené, kvalitní a umísťují se na prvních místech prodejnosti. Výčet můžeme začít starou známou značkou Mora. Tento český výrobce nabízí cenově velmi dostupné a přitom kvalitní sporáky klasického střihu.

Mezi nejvyhledávanější výrobce z nižší cenové kategorie se řadí i polská značka Amica nebo značka Beko.

Ve střední relaci vás pak jistě nezklamou výrobky Electrolux nebo precizní a skvěle vybavené sporáky německé značky AEG.

Vítěze testu kombinovaných sporáků ovládly z našeho pohledu hlavně značky: Electrolux, AEG, Mora a Beko. Mora patří mezi tradiční výrobce kuchyňských spotřebičů již od roku 1825. Značka Beko je celosvětový gigant, který dle odhadů prodá 1 spotřebič každé 2 sekundy. Působí ve více než 100 zemích světa a má přes 440 milionů zákazníků. V ČR je možné značku Beko kupovat od roku 2005. Pokud koupíte kombinovaný sporák od jedné z těchto značek, patrně chybu neuděláte ani u modelů, které nejsou uvedeny v našem žebříčku.

Jaké známe typy sporáků?

Plynový, elektrický, kombinovaný – jaký typ sporáku zvolíte? Nejprodávanější jsou kombinované sporáky s plynovými hořáky a elektrickou troubou. Plynové a kombinované volte podle toho, zda máte možnost je napojit na plyn


Ukázat kompletní nabídku KOMBINOVANÝCH SPORÁKŮ


Pomohl vám náš test kombinovaných sporáků? Pokud ano, budeme velmi rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, recenzi, zkušenost či hodnocení vámi zakoupeného modelu dole v komentářích na této stránce. Pomozte i ostatním s výběrem kvalitního kombinovaného sporáku a povězte nám svého vítěze. Možná právě váš názor bude tím rozhodujícím faktorem.

Zaslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>